Cégtörténet

Elsőnek lenni – Demján Sándor hagyatéka

Demján Sándor, a Gránit Pólus csoport alapítója kivételes vállalkozó volt, a magyar üzleti élet meghatározó alakja. „Elsőnek lenni” - mindig is ez vezérelte. Újító szellemiségének és a folyamatos innovációra való törekvésének köszönhetően sokat tett a magyar gazdasági élet és a kereskedelem fellendítéséért csakúgy, mint Budapest városképének formálásáért. Ambiciózus és sikeres pályafutását az ikonikus hazai projektek mellett számos külföldi beruházás is igazolja.

Hazai fejlesztéseinek egyik legjelentősebb mérföldköve a Skála Áruház 1976-os megnyitása volt. Az első nyugat-európai stílusú bevásárlóközpont óriási sikert aratott és hamarosan egy országos, 67 egységből álló áruházlánccá nőtte ki magát.

1987-ben felkérték az ország első kereskedelmi bankjának felépítésére. A Magyar Hitelbank egymilliárd dollárt juttatott a magyar gazdaságba, támogatva ezzel a nemzetközi vállalatok magyar piacon történő szerepvállalását.

Munkássága során fontos szerepet játszott a magyar gazdasági környezet megreformálásában, rugalmasabbá tételében és a hazai piac megnyitásában. Ennek megfelelően aktívan részt vett a hatékony diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatok kialakításában Dél-Koreával és Izraellel.

Az 1990-es évek közepétől főként ingatlanportfóliójára koncentrált: megalapította a Gránit Pólus csoportot, amely Magyarország első regionális kereskedelmi ingatlanfejlesztő cége volt. 1995-ben megépítette a nagy sikerű Bank Centert, Magyarország első A-kategóriás irodaházát. Nevéhez fűződik többek között hazánk első korszerű bevásárlóközpontjainak – a Pólus Centernek és a Westend bevásárlóközpontnak – kialakítása, valamint az első kulturális PPP (Private Paid Partnership) konstrukcióban megvalósult épület, a Művészetek Palotája kivitelezése. A kétezres évektől a határt átlépve számos közép- és kelet-európai országban megvalósított kereskedelmi- és lakóingatlan-fejlesztéseket.

Vállalkozási kezdeményezései mellett 2003-ban alapította a magántőke-alapok által finanszírozott Prima Primissima Díjat, amely a kultúra, a sport és az építészet terén kiemelkedő személyiségek munkásságát ismerte el. Nagyvonalú támogatói szerepvállalását személyesen is számos területen megvalósította a Demján Sándor Alapítványon keresztül.

A hazai kultúra támogatása és a rászorulók megsegítése érdekében végzett önzetlen erőfeszítései eredményeként az Emberi Méltóságért Díjjal jutalmazták. 2013-ban érdemei elismeréseként Magyarország Kormánya a Magyar Érdemrend Nagykeresztjével tüntette ki.

A Gránit Pólus csoport alapítója és egykori elnöke 2018 márciusában hunyt el, szellemisége örökre velünk marad.