2022.04.02.

Összefogás az Ukrajnából menekülni kényszerülők megsegítésére

A Gránit Pólus csoport működése során kiemelt figyelmet fordít a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok megsegítésére. Támogatási politikánk alapvetése, hogy az aktuális helyzetben leginkább érintettekre fókuszáljunk, és minden esetben saját erőforrásainkat legjobban kihasználva nyújtsunk támogatást. Vállalati kultúránk része, hogy a támogatói projektekbe lehetőség szerint munkatársainkat is minél nagyobb mértékben bevonjuk.

A 2022. első negyedévében kirobbant orosz-ukrán helyzet kapcsán cégcsoportunk projektcsapatot állított fel a háború miatt menekülni kényszerülők megsegítésére, hogy portfóliónk kapacitásait bevetve azonnali és hatékony segítséget nyújthassunk az érintetteknek. Elhelyezkedésünkből és tevékenységi körünkből adódóan számos eszközt be tudtunk vetni a tisztán anyagi hozzájárulás mellett.

A Gránit Pólus csoport politikai kérdésekben nem foglal állást, de maximálisan elkötelezett a béke mellett, és elítéli az országok közötti konfliktusok fegyveres erővel történő rendezését.

Első lépésként felvettük a kapcsolatot az öt legnagyobb segélyszervezettel, hogy velük egyeztetve, a valós szükségletekre reagálva dolgozzunk ki megoldásokat.

1. A Baptista Szeretetszolgálat számára 2 millió forint értékben szereztünk be szükségcikkeket: generátorokat, adóvevőket, telefontöltőket, egészségügyi és tisztasági szereket, vény nélküli gyógyszereket, melyet elszállítottunk a tiszabecsi központjukba. A szállítmányt a kollégáink által adományozott tartós élelmiszerekkel és tisztasági szerekkel egészítettük ki.

2. 2x1.000 db szendvicset készítettünk cégcsoportunk munkatársaival közösen, közel 250 kg alapanyag felhasználásával, melynek egyik fele Tiszabecsre, másik része pedig a BOK csarnokban kialakított átmeneti szállásra került.

3. A cégcsoportunkhoz tartozó, idén átadott Crowne Plaza Budapest hotelben elkülönítettünk egy 10 szobás kontingenst, melyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlottunk fel. A szobák azoknak a családoknak voltak elérhetők, ahol az édesanya a családfő nélkül, gyerekekkel kényszerült otthonuk elhagyására. Számukra napi háromszori étkezést és biztonságos, kényelmes környezetet biztosítottunk.

4. A Westend bevásárlóközpont parkolóiban ingyenes parkolási lehetőséget biztosítottunk az arra igényt tartó szeretetszolgálatok munkatársainak, hogy lehetővé tegyük számukra a Nyugati pályaudvar akadálymentes és gyors megközelítését.

5. A bevásárlóközpontban több helyen elérhetővé tettük a szeretetszolgálatok adománygyűjtő termináljait és intenzív kommunikációt folytattunk a vásárlóközönség bevonására.

6. Mivel az első menekülthullám többek között a Westenddel szomszédos Nyugati pályaudvart is érintette, a bevásárlóközpontot felkészítettük az érkező tömegek fogadására. Biztosítottunk a megerősített biztonsági szolgálatot, a mosdók meghosszabbított nyitva tartását és emelt szintű takarítását, és a legkeresettebb üzlethelyiségeket – pénzváltók, mobiltelefon szolgáltatók – ugyancsak hosszabb nyitva tartásra ösztönöztük. A házban dolgozó kollégákat felkészítettük a maximális együttműködésre és segítségnyújtásra.

7. A cégcsoporthoz tartozó Budapest Sportaréna a Demján Alapítvánnyal összefogásban ingyenes helyszínt biztosított neves művészeket – Bródy János, Dés László, Lovasi András, Nikola Parov, Miklósa Erika stb. - felvonultató jótékonysági koncert megvalósításához.