2023.06.29.
innováció
retail
Westend
digitalizáció

Mit tartogat a jövő a bevásárlóközpontoknak?

A június elején tartott Portfolio Property X konferencia egyik kiemelt témája volt, hogyan alakul a kiskereskedelmi piac az elkövetkező időszakban, akár 10-15 évre előretekintve. A retail szektor legjelentősebb képviselői - köztük a Gránit Pólus képviseletében Gyertyánfy Miklós, a cégcsoportunk működési vezérigazgató-helyettese - egy kerekasztal beszélgetésen osztották meg gondolataikat a témában. Miklóst külön is megkértük, vázolja fel, merre tart az iparág, milyen fejlődési irányokat lát meghatározónak.

Kezdjük a fényes jövővel: mik azok a trendek, amik meghatározzák a bevásárlóközpontok jövőjéről szóló gondolkodást? Ne a következő egy-két évben bevezetni kívánt megoldásokat nézzük, hanem az akár futurisztikusnak tűnő fejlesztéseket, iparági ötleteket.

A jövőre való felkészülés minden iparágban elengedhetetlen. A Gránit Pólus már évekkel ezelőtt felállított házon belül egy – külső szakemberekkel, többek között trendkutatókkal is együttműködő – szakértői csapatot annak érdekében, hogy feltárják azokat a területeket, ahol a legrelevánsabb változások várhatók, melyek hatással vannak működésünkre. A legutóbbi tanulmányok szerint például kiemelt befolyással bír majd a megállíthatatlannak tűnő klímaváltozása. A környezet ennek kapcsán történő átalakulása nagy mértékben kihat az ingatlanokkal szemben támasztott elvárásokra, azok funkcióira és technológiai működtetésére. A 10 éves időtávra prognosztizált, akár a 40 fokot is meghaladó nyári hőmérséklet feltételezi például, hogy egyre nagyobb lesz a megfelelően klimatizált, élhető és biztonságos környezetet biztosító multifunkciós létesítményekre – ez azért markánsan kijelöli az irányt például a bevásárlóközpontok számára is. Már most is fontos, hogy a látogatók hatékonyan töltsék el a nálunk töltött időt, de ez a jövőben még relevánsabbá válik, és újabb, a jelenlegiektől akár egészen távol eső szolgáltatási funkciók integrálását követeli meg. Emellett értelemszerűen a digitális és fizikai környezet összemosódása várható. A mesterséges intelligencia, a hangalapú technológiák és a kiterjesztett valóság-funkciók szerves részei lesznek működésünknek.

A bevásárlóközpontok mennyire térnek el a kiskereskedelmi szektor más csatornáitól, és az azoknál tapasztalható trendekről? Újjáéledhetnek a bevásárlóutcák vagy inkább az automata boltokra lesz igény?

A trendek véleményem szerint mindenhol azonosak. Kompakt városi megoldásokra van szükség, ahol a fenntarthatóság, a hatékonyság és a személyre szabottság a legfontosabb. Azok a kiskereskedelmi megoldások tudnak hosszú távon fennmaradni, ahol egyszerre megvalósulhat az automatizáció és a személyes élményfaktor. A humán eladók szerepe véleményem szerint viszont inkább megváltozni fog, minthogy megszűnne. A vásárlóknak ugyanis segítségre van szüksége: akár a digitális vásárlást támogató eszközök használatában, akár a személyükhöz szabott termékek, szolgáltatások kapcsán.

Ma egyébként mik a bevásárlóközponti iparág fő hajtóerői?

Évek óta a vásárlókkal, látogatókkal való közvetlen kapcsolódás a fő vezérelv, azaz a vásárlói elvárások és élmények minél magasabb szintű kielégítése. Míg 15 évvel ezelőtt ez nagyjából kimerült a jó lokációban, a széles áruválasztékban, és a tömegkommunikációs eszközök használatában, ma már a technológiai környezet legújabb fejlesztéseit kell alapul vennünk ahhoz, hogy a kívánalmak teljesüljenek. A digitalizáció és az automatizmusok, intelligens megoldások használata nem csak az üzemeltetésben alap, de fogyasztói oldalról sem megkerülhető. A személyre szabott ajánlórendszerek alkalmazása például már nem csak az online kereskedelemben, de az offline platformok fenntartásához is elengedhetetlen, és az ezen a területen elérhető innovációs megoldások lesznek a szektorunk legnagyobb hatással bíró fejlesztései az elkövetkező 3-5 évben. 

A jövő vásárlási környezetében hol helyezkednek majd el a bevásárlóközpontok?

Jellemzően kiváló elhelyezkedésükből a többfunkciós működésükből adódóan a bevásárlóközpontok a jövőben is állandó és meghatározó szereplői lesznek a kiskereskedelmi piacnak. A működőképes modell a nagyszámú, állandó és vásárlóerővel rendelkező látogatói kör bevonzása és a szolgáltatások bővítése lesz. Az biztos, hogy például egyik ház sem fog teljesen a prémium üzletek irányába eltolódni, mert a hazai kereslet ehhez nem elegendő – de ilyesmire nagy bevásárlóközpontok esetén külföldön sem nagyon találni példát. Arra sem látok esélyt, hogy új házak épüljenek, hiszen a jelenlegi 131 budapesti kereskedelmi egység bőven kiszolgálja a keresletet. Inkább a meglévő négyzetméter-állomány átalakulása, folyamatos adaptálódása várható.

Hogyan fog kinézni egy bevásárlóközpont 2035-ben?

A már említett kompakt város elveit követve a kiskereskedelmi szolgáltatások mellett számos egyéb funkciót ötvöznek majd a bevásárlóközpontok, és jellemzően közösségi térként működnek, a szabadidő leghatékonyabb kihasználását biztosítva. A fizikai térben való mozgást, a felfedezés örömét a személyre szabott megoldások és a kiterjesztett virtuális valóság elemei szövik majd át. A ma ismert boltformátumok mellett teret nyernek a rövidebb ideig működő, változó márkákat és árukínálatot bemutató úgynevezett „pop up” formátumok, amik a bérlőknek a rugalmasságot és a magas szintű digitalizáció alkalmazását, látogatóknak pedig a folyamatos újdonságokat, élményeket és egyedi megoldásokat biztosítják.