2023.06.05.
ESG
foodcourt
HelloWood
Westend

Megújuló forrásból származó magyar fából, a Hello Wood tervei alapján készül a Westend új ételudvara

Gőzerővel folynak a munkálatok Magyarország leglátogatottabb ételudvarának, a Westend food courtnak a felújításán, amely az eddigi legnagyobb átalakulás a bevásárlóközpont történelmében. A terveket a Westend igényei alapján a nemzetközileg is elismert Hello Wood csapata készítette, a megújuló, 608 férőhelyes éttermi térben pedig hangsúlyt kap majd a fenntarthatóság, az ergonómia, a funkcionalitás és a természet közelsége.

A Westend stratégiájában kiemelt szerepet játszik a fenntarthatóság, így egyértelmű volt, hogy az új ételudvarnak is ebben a szemléletben kell elkészülnie. Nem véletlenül esett a választás az egyedi faalkotásairól ismertté vált, nemzetközi díjakat is magáénak tudó Hello Woodra, akik a több mint két évig tartó tervezési folyamat során egy rendkívül izgalmas és újszerű formavilágot álmodtak meg a bevásárlóközpontba.

„Fontos volt számunkra, hogy az új enteriőr egyszerre legyen lenyűgöző, komfortos, ergonomikus és tartós, illetve a gyártás minden szempontból összhangban legyen a fenntarthatósági elveinkkel” – mondta el Kovács Zsombor, a Westend marketingigazgatója.

A bevásárlóközpont legtöbb látogatót vonzó zónájába tömör tölgyfából és tölgyfa furnérból készülnek az új bútorok. A felhasznált faanyag – melynek ilyen mértékű hasznosítása a retail környezetben egyedülálló – FSC (Forest Stewardship Council®) tanúsítvánnyal rendelkezik, vagyis felelős erdőgazdálkodást folytató forrásból, ráadásul Magyarországról, Zala megyéből származik. Fontos tudni, hogy a fa nemcsak növényként, de építőanyagként is képes elnyelni a széndioxidot. Sőt, nem csak gyönyörű, tartós és fenntartható alapanyag, de a tanúsítvány révén garantálja az erdők biológiai sokféleségének védelmét, és az erdőmunkások jogai és biztonságos munkakörülményei is biztosítottak.

A formavilágában és méreteiben is figyelemfelkeltő bútorok egyszerre ötvözik az innovációt és a tradíciót: az elemek a legmodernebb technológiával készülnek, tömbösített, CNC mart alkatrészekből, de egyes részeit nagy gondossággal, kézzel ragasztják össze a műhelyben. A felhasznált anyagmennyiséget úgy optimalizálták, hogy a gyártási hulladék a lehető legkisebb legyen.  A váz összeszerelve érkezik majd, a pultok, a hátfalak és a lábazat pedig a helyszínen kerül beépítésre. A lounge hangulatú rövid food court bútorzata párnázott, kárpitos ülő- és hátfelületet kap a még nagyobb kényelem érdekében, míg az ételudvar hosszabbik felébe variálható elrendezésű, mobil bútorok is érkeznek. Az akadálymentesség ugyancsak fontos szempont volt, hiszen az épület jelenleg is rendelkezik az Access4you vonatkozó tanúsítványával.

Az ételudvar oszlopai köré és egyes bútorokba növénybeültetéses elemek kerülnek, amik remekül kiegészítik a természetes faanyagot. Az anyaghasználatnak és a belsőépítészeti tervezésnek köszönhetően Food&Friends márkanévvel egy látványos és funkcionális közösségi tér születik, ahol a korábbi kialakításhoz képest 10%-kal több ülőhely várja majd a látogatókat. Az ételudvar számos digitális kényelmi eszközt is fog kínálni a telefontöltőktől az érintőképernyős rendelőfelületekig.

“Izgalmas folyamat ez, leginkább azért, mert az ilyen léptékű felújítás meglehetősen ritka. Amikor olyan épülethez kell nyúlnunk, ahol ennyi ember fordul meg, elképesztően nagy a felelősség. A tervezés és a kivitelezés komoly és összehangolt szakmai munkát igényel nemcsak a mi részünkről, de a többi partner és a Westend oldaláról is.  Úgy gondolom, bevásárlóközpontként példaértékű döntést hoztak azzal, hogy kiléptek a komfortzónából, és nem egy plázafelújításra szakosodott csapatot kerestek fel. A természetes irányvonal, a fa szeretete, a Hello Wood sztori összhangban van a Westend környezettudatos látásmódjával, és iránymutatás lehet a versenytársak vagy akár a bérlők számára is” – tette hozzá Huszár András, a Hello Wood társalapítója és vezető tervezője.

A Westend ételudvara várhatóan nyár közepén kerül átadásra.